Go backBlogg

Så lagar du en trasig iPhone-skärm

Trasig iPhone 6 skärm

Din iPhone-skärm har spruckit, vad gör du? Här är dina fyra alternativ:  

 

 • Lämna in till Apple-butik
 • Reparera hos en mobilreparatör (se deras priser på CompareRepair.se)
 • Byta skärm själv
 • Köpa ny iPhoneTrasig iPhone-skärm

När oturen knackar på är det lätt hänt att telefonen glider ur handen och åker i backen. Ibland är det så illa att skärmen spricker helt och vi svär över hur klantiga vi är. Krossat glas är det absolut vanligaste problemet. Vi har tagit fram en guide för dig med trasig iPhone, och presenterar dina olika val. Laga eller inte laga, det är frågan. För att avgöra det ska vi gå igenom tre olika alternativ för att laga iPhone, och därefter går vi igenom om du borde överväga att köpa en ny telefon.

 

Byta iPhone-skärm: Lämna in i Apple-butik

 

Gäller iPhone-garantin fortfarande?

Garanti eller inte. Bra att veta för att kunna ta beslut om hur du ska laga telefonen. Har garantin gått ut så spelar det ingen roll vart du lämnar in den eller om du fixar den själv. Har du tappat mobilen och fått en skråma, som syns som en yttre skada, så ryker garantin, exempelvis om du fått en tillplattad kant eller buckla. Apple är speciellt hårda med detta när de beslutar om att acceptera din telefon på garantin eller inte.  Du måste skicka iväg telefonen till dem för de ska testa din telefon och bedöma om det blir ett garantiärende eller inte.

Apple har 1 års garanti - så  länge du inte har några yttre synlig skada

Men om garantin är kvar får du ta ställning till om den är viktig att behålla eller inte. Det påverkar vart du kan lämna in den på lagning. Vill du du behålla garantin så bör du lämna in den i en Apple-butik eller hos en Apple-auktoriserad verkstad, brukar ta upp till 14 dagar att få sin iPhone fixad. Lagar du mobilen själv, eller hos icke-auktoriserad reparatör slutar garantin gälla.

Om det inte känns så viktigt att behålla garantin eller om den nästan löpt ut så är det fritt fram att välja valfri reparatör eller fixa mobilen själv. Ofta snabbare och billigare.

 

Lämna in till Apple-butik - Prislista

Vill behålla garantin så är detta ett bra alternativ, men vi vill göra dig uppmärksam på att priset beror på vilket skick din telefon lämnas in i. Bedömning görs av Apple själva och om din iPhone inte kvalificerar för en garantireparation så blir priset mer än dubbel så dyrt. Här är de service-priserna för de vanligaste reparationerna:

 

 • iPhone 7 skärm-reparation
  • 1 462 kr om Apple godkänner din iPhone att vara i gott skick
  • 3 458 kr vid underkänd garanti

 • iPhone 6S skärm-reparation
  • 1 462 kr om Apple godkänner din iPhone att vara i gott skick
  • 3 208 kr vid underkänd garanti

 • iPhone 6 skärm-reparation
  • 1 462 kr med om Apple godkänner din iPhone att vara i gott skick
  • 3 208  kr vid underkänd garanti
 • iPhone 5S skärm-reparation
  • 1 462 kr om Apple godkänner din iPhone att vara i gott skick
  • 2 962 kr om Apple inte bedömer det som ett garantiärende.

 

Se fullständig prislista för Apples garanti-reparationer för alla iPhone-modeller

 

Fördelar - Lämna in till Apple-verkstad

 • Behåller garantin (givet att Apple godkänner din telefon som ett garantiärende)

 

Nackdelar - Lämna in hos Apple-verkstad

 • Du vet inte vad kostnaden blir på förhand
 • Tar lång tid, upp till 14 dagar enligt Apple.

 

Om du inte kan vara utan telefon i upp till 14 dagar eller om du vill vara säker på priset innan så kan det vara värt att kolla in en mobilreparatör som inte är apple-auktoriserad verkstad.

 

Byta iPhone-skärm: Lämna in till mobilreparatör (ej Apple)

Det finns många butiker som kan laga din iPhone och CompareRepair.se har samlat in över 290 verkstäder med priser, öppettider och omdömen. En bra tumregel är att läsa recensioner och omdömen innan du lämnar in din iPhone. CompareRepair jobbar aktivt med att samla in betyg för alla som utför iphone-reparationer.  De vanligaste reparationerna är för iPhone 6S och iPhone 6 i Stockholm och Göteborg:


iPhone 6S skärmbyte - ca 999 kr som billigast (tänk på kvalitetsskillnader i skärm-reservdelarna)

 

 

iPhone 6 skärmbyte - ca 500 kr som billigast (tänk på kvalitetsskillnader i skärm-reservdelarna)

 

 

Så de mobilreparatörenas priser på CompareRepair.se

 

Fördelar - Lämna in hos en mobilreparatör

 • Lagar snabbt, ofta under en timme
 • Du vet kostnaden innan
  • Apple-butiken skickar iväg din iPhone till en service-central där de

 

Nackdelar - Lämna in hos en mobilreparatör

 • Garantin försvinner (dock så försvinner garantin automatiskt så fort du får en yttre skråma på telefonen, Apple är hårda med detta)

 

Kvalitetsskillnad i skärm-reservdelarna

Det finns olika kvaliteter på skärm-reservdelarna och detta påverkar priset avsevärt. Skärm-reservdelar brukar delas in i tre kvalitetsnivåer:

 • Enkel skärm-kvalitet
  • Rekommenderas ofta till de som kommer krossa glaset igen.
  • Färgerna kan vara lite sämre och touchen segare.
  • Billigast
 • Mellan skärm-kvalitet
  • Nästan lika bra som original-skärmen men skiljer sig lite. I vissa fall så är den tjockare och kan sticka upp lite.
  • Billigare än den bästa kvaliteten, och vissa fall kommer du inte märke någon skillnad. Fråga reparatören innan du lämnar in.
 • Bäst skärm-kvalitet
  • Lika bra som Apple’s original-skärm.Du kan alltid fråga en mobilreparatör om de har olika skärm-reservdelar och be om att få se och känna på dem. Kanske märker du att du kan acceptera en längre skärm-kvalitet om du får en billigare reparation och spara några hundralappar. Om du ofta har otur kan det vara värt att välja en enklare kvalitetet. Men om din trasiga iPhone var en engångsföreteelse så kan det vara värt att investera i display av högre kvalitet. Alla iPhone-skärmar som används är kopior, eftersom Apple inte säljer originalskärmar, men dessa kopior kan hålla lika bra kvalitet om du väljer den bästa kvalitetsnivån.


Skicka in med post

Många reparatörer och service-butiker tar emot telefoner med post. Något för dig som föredrar att skicka in din iPhone istället gå till en servicebutik. Du kan se vad leveranskostnader är de olika reparatörerna om du söker på CompareRepair. Inte så många som gör detta, och de flesta föredrar att gå in till butiken för att få prata med en person. Tidigare erbjöd nästa alla mobilreparatörer med detta, men det visade sig att nästan alla privatpersoner vill lämna in telefonen fysiskt. Dock så skickas en hel del företagstelefoner med post för iphone-reparation.  

 

Hemma-service och utkörning - Låt reparatören komma till dig

 

Du kan iphone-reparation utförd i ditt hem eller på kontoret. Då kan du dessutom utnyttja RUT-avdraget och se till att du kommer undan billigt. RUT-avdraget kan utnyttjas så att du får en gratis utkörning och får betala samma reparations-pris som om du hade kommit in till butiken. I vissa fall kan det kosta 200-400 kr, och i stressiga vardagar så kanske det är rätt alternativ för dig.

Gör en sökning i din stad och se vilka reparatörer som erbjuder utkörning och hemma-service för iphone-reparationer.

Byta iPhone-skärm: gör det själv


Den tekniske kan absolut byta skärmen själv och en guide som vi gillar är iFixit. De har guider för nästan alla mobiler och iPhones är bland de mest reparations-vänliga telefonerna. Trots detta så är det värt att se vad totalkostnaden landar på innan du bestämmer dig för att laga själv. Ofta kan det vara billigare att lämna in till en professionell mobilreparatör (inte Apple) som inte riskerar att första andra andra komponenter.

Tveksamt om du sparar några pengar på att reparera själv, men om du ser det som ett roligt projekt så kan det absolut vara värt det. Det är inte helt enkelt och du behöver ha koll på både verktyg och reservdelar. Verktygskostnader är en av huvudanledningarna till att det ofta blir dyrare att fixa sin iPhone själv, jämfört med att lämna in den. Men å andra sidan så har du kvar verktygen om telefonen går sönder igen. Finns dock risk att du behöver införskaffa nya reparations-verktyg om du köper en ny iPhone. Så du kan fråga runt dina vänner om någon har ett iPhone 6 reparations-kit (eller reparations-kit till den iPhone du har), så kommer sparar du en hel del pengar. En snabb facebookstatus eller meddelande till dina tekniska vänner kan vara en bra start.

 

Okej, så hur ska du tänka när det kommer till köpa reservdels-skärmen? Var beredd på att de billigaste skärmarna har sämre färger och kan vara sega när det kommer till touchen. Det är en djungel med reservdelar så leta efter omdömen innan du köper något, alternativt hör med en kompis som lagat sin iPhone. Finns även vissa mobilreparatörer som säljer reservdelar, och då har du möjlighet att rådfråga och få känna på delarna innan när du är i deras servicebutik. Apple säljer inga skärm-reservdelar så därför finns inga original-reservdelar, även om vissa återförsäljare påstår detta. Dock finns det reservdelar som är lika bra som originaldelar, trots att de är kopior. Generellt så brukar kopiorna för äldre modeller vara väldigt bra. När en iPhone-modell är över 2 år finns det i regel prisvärda delar som är kopior.

 

Största risken med att laga sin iPhone själv är att blanda ihop skruvarna så att en lång skruv sätts på fel ställe. Då kan det skruvas ner i moderkortet och första hela telefonen. Så se till att inte blanda ihop skruvarna när du lossar dem. Så var noga när du lossar skruvarna, och rada upp dem efter ett system så du har koll vilka skruvas som ska sitta vart.

 

Här är en Youtube-video på ett iPhone 6 skärmbyte så du kan se steg hur det går till. Han går igenom vad du behöver tänka extra på och rekommenderar även verktyg och reservdelar.

Bromsa sprickan i iPhone-skärm med härdat glas (skärmskydd)

Funkar telefonen fortfarande bra men har en spricka i skärmen så kan du sätta på härdat glas för att bromsa upp sprickan. Det är ett skärmskydd som du klistrar på din spruckna skärm och som stärker upp den. I början går det ofta ganska bra att använda telefon trots den trasiga skärmen, men efterhand så kan touchen sluta fungera vilket gör telefonen oanvändbar. Denna process kan du sakta ner genom att sätta på härdat glas på en ny-krossad skärm.

 

Egentligen används härdat glas för förhindra att att din iPhone går sönder från första början, men om skadan redan skett så kan du sätta på detta bromsa upp skadan. Du hittar dessa enkelt online genom att googla på härdat glas eller skärmskydd. Online-shoppar som säljer skal brukar i regel också sälja härdat glas. Alternativt om du besöker en mobilreparatör eller annan butik som säljer mobiltillbehör. Finns också hos teknikjättarna.

Köpa ny iPhone? Eller värt att laga?

Helt ny iPhone utan yttre skada - Appple-verkstad

Beror på hur gammal din iPhone är. En helt ny iPhone kan vara värd att lämna in till en Apple-butik så länge den inte någon minsta antydan till yttre skråma, eftersom Apple kräver att telefonen är i gott skick för att acceptera dem som garantiärenden med rimliga reparationspriser. Om den underkänns i Apples garantiprocess så blir det dyrt, och du kan se prislistan högre upp i artikeln.  

 

Ny iPhone med liten synlig skada - Mobilreparatör (ej apple)


Har din iPhone ett litet jack i metallen eller annan yttre synlig skada så rekommenderar vi att gå till en vanlig mobilreparatör istället för en Apple-butik. Anledningen är att Apple granskar alla telefoner för att avgöra om de är i gott skick. En yttre skråma diskvalificerar telefonen från garantin och du får då betala ett betydligt högre pris, ofta mer än dubbelt så dyrt.

 

Priser hos mobilreparatörer hittar på CompareRepair.se

iPhone äldre än 2 år som fungerar bra - Mobilreparatör (ej apple)

Din chans att sänka dina mobilkostnader rejält. Allt fler har börjat ha kvar sina gamla telefoner trots att de är 3-4 år gamla, och det sänker deras mobilkostnader avsevärt.

 

Se reparatörernas priser på CompareRepair.se

Seg iPhone med fler än två fel - Köp ny

 

Vid många fel så kan reparationskostnaderna vara så pass nära priset att köpa en ny mobil att det längre blir värt att laga.