Go backBlogg

Byta Skärm Samsung S6

en trasig Samsung S6 skärm som lämnas in på reparation

Åh nej, skärmen slutade precis funka. Sprickan hade varit där i över två månader men hindrade inte vanlig mobilanvändning. Nu var det annorlunda. Det går inte längre att trycka överallt och varken bokstaven T eller G gick att få fram. Byta glas Samsung S6? Ja tack.

En sprucken skärm gick att leva med. Men inte en telefon som inte går att skriva på. Värst av allt var att den var relativt ny. Endast  6 månader gammal. Min Samsung S6 hade blivit oanvändbar.  Köpa en ny? Inte en chans.

Samsung Garantitid: 2 år

Återstående alternativet var lagning. Det går visserligen att byta skärmen själv, men det kändes krångligt och då bränns även garantin. Garantin som för Samsung är 2 år. Vill gärna ha kvar den.  

Att behålla garantin

För att behålla garantin måste telefonen lämnas in via Elgiganten, där telefonen köptes, eller till en Samsungs-auktoriserad verkstad. Hos Elgiganten skickas telefonen iväg och är borta i 10 dagar innan ett prisförslag återkommer. Därefter tar man ställning till om det är värt att laga eller inte. Jag önskar att det gick att vara telefon-änkling i över 10 dagar, men det funkar inte för mig. Behöver få den lagad snabbt och därför kunde inte Elgiganten hjälpa mig.  

Inget alternativt: för långsamt.

Samsung-auktoriserad verkstad

Andra alternativet var att använda en Samsungs-auktoriserad reparatör, såsom Samsung Service, vilket skulle kosta 1800 kr och även ta några dagar, för de hade inte delarna inne. Okej pris, men har fortfarande inte tid att vara utan telefonen så länge.

Inget alternativt: för långsamt.

Vanlig mobilreparatör - snabb reparation

Reparationen kostar 1699 kr i Stockholm när man söker på CompareRepair och byta glas Samsung S6. Den billigaste reparatören kunde laga telefonen på under en timme. Kändes ganska dyrt, men å andra sidan så var alternativet att han en telefon som inte fungerade. Tråkiga pengar, och hade gärna behållt garantin

Valt alternativ: få den lagad på 60 min.

Byta Skärmen själv

Funderade på att laga telefonen själv och gick in på reparationsguiden https://www.ifixit.com/Device/Samsung_Galaxy_S6 där de har termen “repairability”, dvs hur reparations-vänlig telefonen är. Den fick 4 av 10, vilket kändes lite tråkigt. Indikerar att den är relativt svår att laga jämfört med andra telefoner. Som referens ligger iPhone 6 på 7 av 10. Dessa är det många som lagar själva, men just Samsung har jag inte hört lika många som försöker fixa själva. Tidsbrist i kombination med svårigheten att laga själv gjorde att jag sökte upp billigaste reparatören med sökverktyget på CompareRepair och lämnade in den. Fortfarande ganska dyrt, men det gick fort i alla fall.