Go backBlogg

Säkerhetskopiera iPhone

Första steget är att göra en backup. Att säkerhetskopiera mobilen borde vara lika självklart som att borsta tänderna, båda går ut på att ta hand om det vi bryr oss om. Det är en bra idé att ha en kopia på sina bilder, meddelanden och kontakter, egentligen allt som är viktigt i telefonen. Om du tappar telefon och spräcker skärmen behöver du inte göra situationen värre genom att även förlora dina bilder. Ibland kräver mobilreparationer att telefonen systemåterställs. Allt rensas bort och det är bra att känna till.

Jag ska visa dig hur du kan säkerhetskopiera din iPhone på två olika sätt. Min förhoppning är att du ska känna dig lite tryggare när du lämnar in telefonen på service.

Olika trasiga iPhone-modeller
En krossad skärm är tråkigt men går att laga. Borttagna bilder kan vara förlorade för alltid om inte telefonen säkerhetskopierats.

Så säkerhetskopierar du din iPhone - iCloud
Enklast gjort med Apples egen tjänst iCloud som går att ställa in snabbt och sedan säkerhetskopierar automatiskt i bakgrunden när du är ansluten till Wi-Fi. Du kan spara bilder, kontakter och mycket mer. Du väljer själv vad du vill spara. Det ingår 5GB i ditt Apple-ID, så om du är tar många bilder eller filmer så kan du behöva betala för att få mer utrymme.

Innan du kan ställa in iCloud så behöver du ett iCloud-konto vilket vanligtvis skapats när du tog fram ditt Apple-ID. Om du inte har ett iCloud-konto så kan du läsa om du skaffar ett här.

Steg 1. Anslut till Wi-Fi

Steg 2. Gå till säkerhetskopia i inställningar. För iOS 8 eller senare trycker du på Inställningar > iCloud > Säkerhetskopia. Om du har iOS 7 eller tidigare trycker du på Inställningar > iCloud > Lagring, säkerhetskopiering.

Steg 3. Aktivera iCloud-säkerhetskopia.

Steg 4. Tyck på knappen Säkerhetskopiera nu. Se till att du fortfarande är ansluten till Wi-Fi och tills säkerhetskopieringen är klar. Steg 5. Kolla att säkerhetskopieringen är klar. Gå in på Inställningar > iCloud > Lagring > Hantera lagring och välj din enhet. Där bör du se säkerhetskopian och dess storlek samt när den skapades.

Så säkerhetskopierar du din iPhone - iTunes
Jag rekommenderar att du har både en iCloud och en iTunes-backup. Med iTunes får du en säkerhetskopiering som sparas på din egen dator.

Steg 1. Börja med att starta iTunes på datorn och koppla in din iPhone.

Steg 2. Välj mellan att kryptera säkerhetskopian eller inte. För att spara Hälsa och Aktivitet så måste du ha krypterat. Om du inte vill spara den informationen så behöver säkerhetskopian inte vara krypterad.

Steg 3. Mac-användare trycker på Säkerhetskopiera nu. För Windows trycker du Arkiv > Enheter > Säkerhetskopiera.

Steg 4. När säkerhetskopiering är klar kan du kolla om den lyckades genom iTunes-inställning > Enheter. Om det gått bra syns namnet på mobilen och tiden säkerhetskopieringens slutfördes. Valde du att kryptera kopian så syns också en låssymbol bredvid namnet på telefonen.