Go backBlogg

Tjäna pengar på din gamla mobil

Istället för att bara lägga din gamla mobil i byrålådan där hemma så har du faktiskt möjlighet att både tjäna pengar på den och hjälpa miljön samtidigt. Bra, eller hur?! Här tänkte vi på CompareRepair att vi skulle dela med oss av några aktörer som du kan vända dig till för att just få pengar för din gamla använda mobil.

Förra året såldes det drygt 3 miljoner nya smartphones i Sverige och andelen smartphones som säljs fortsätter bara att öka. Idag är det mer än 90 % av alla mobiler som säljs smartphones. Totalt har de sålts mer än 15 miljoner smartphones i Sverige. Detta gör att de ligger många oanvända mobiler och samlar damm i våra hem.

Det har därför dykt upp flera lösningar med företag som köper våra gamla använda mobiltelefoner för att antingen sälja delarna eller sälja de vidare till andrahandsmarknaden. På dessa sajter kan du oftast dessutom se direkt hur mycket din mobil är värd genom att fylla i några frågor om skicket och statusen på din mobil. Supersmidigt!

Men kolla priset!

Priserna kan variera en del mellan denna tjänster. Allas värderingsfunktion fungerar olika så kolla några olika tjänster för att se vad du kan få mest pengar för just din mobil. På de tjänster man kan fylla i skicket på mobilen blir värderingen mer korrekt direkt. Andra tjänster erbjuder bara ett högsta och lägsta värde för olika modeller.

Enligt flera av tjänsterna på denna marknaden är iPhone den absolut populäraste modellen att sälja. Det beror på många anledningar. Företagen har lättare att sälja dess mobiler vidare då andrahandsmarknaden är större. iPhonen behåller sitt värdet längre än många andra modeller och dessutom är den billigare att laga vilket gör att många reparatörer har intresse av att köpa gamla trasiga iPhones som de kan laga och sälja vidare.

Så var kan jag sälja min mobil?

Som vi nämnde tidigare så finns det en uppsjö av aktörer på den här marknaden och vi gör här ingen ansträngning i att värdera dom på något sätt utan vill bara belysa för er att det finns. Nedan presenteras de fem största aktörerna idag:

  • Pantaluren
  • Envirophone
  • Recycletroop
  • MobilPengar.se
  • It-hantering.se

Jag vill faktiskt sälja min mobil – hur gör jag då?

Du som vill sälja din telefon via någon av dessa tjänster har möjlighet att få en värdering på hemsidan efter att bland annat ha beskrivit skicket på mobilen. Efter du har hittat de företag som känns bäst för dig är det tid att skicka in mobilen till dem. Oftast har du här möjlighet att välj mellan att skicka in själv eller beställa hem ett färdigt kuvert att lägga din mobil i.

När företaget sen får mobilen så kommer de att göra en bedömning av telefonen och dess skick. Om den motsvarar beskrivningen så betalas pengar direkt ut till dig. Antagligen kommer företaget skicka in imei-numren (international mobile equipment identity) till polisen. Bara för att vara säker på att mobilen inte är stulen eller annat.

Tips till dig som vill sälja din gamla mobil

När du bestämt dig för att du vill vara med och hjälpa miljön och dessutom tjäna lite pengar på kuppen, så finns det några viktiga och bra saker att tänka på. Dessa vill vi verkligen försäkra oss om att du känner till. Så från en kompis till en annan, här är de:

  • Kontrollera noggrant vilket företag som du säljer till. Gå inte helt på priset utan kontrollera att bolaget inte har anmärkningar och skriverier om sig sen tidigare. Var också uppmärksam med den initiala värderingen av din mobil. Hr du möjlighet att fylla i skicket på mobilen innan så är det större möjlighet att de initiala priset också kommer att överensstämma med vad du får.
  • Kolla alltid de finstilta villkoren! En sak som ni ska kolla extra är att företaget skickar tillbaka mobilen gratis till dig om du inte är nöjd.
  • Innan du skickar mobilen: ta bort alla eventuella inloggningskoder, ta ut sim-kortet och ladda telefonen. Om du är inloggad på typ iCloud också är det viktigt att du tar bort sådant. Glöm inte heller att lägga med laddaren i paketet när du skickar in mobilen..
  • Kom ihåg att när du har skickat in din mobil så har du ingått ett avtal att du vill sälja för de priset som du erbjudits. Endast om priset är lägre har du rätt att ändra dig efter att du skickat in mobilen.
  • Idag är det fler och fler som tar emot gamla använda mobiler så ett tips är att även kolla med din operatör eller där du köpte din telefon. Bland annat så tar Apple själva emot gamla iPhones och både 3 och Tele2 gör det samma.